SPISEVANER

 

Takk for tilbakemeldingene på forige innlegg! Det setter jeg stor pris på. Fikk en oppfordring om å skirve litt om hvordan jeg spiser og forholder meg til mat til daglig, så det tenkte jeg å skirve litt om her nå.

 

(Advarsel: lang historie, scroll videre om du vil komme til poenget)


Først tenkte jeg å ta for meg mitt forhold til kropp og mat i tidligere tid -før jeg fikk opp øyene for trening og la om livsstilen. Jeg har alltid vært normalvektig, men som veldig mange unge jenter følte jeg meg lubben, og hadde alltid lyst til å gå ned i vekt. Jeg har ikke telling på hvor mange forskjellige "dietter" og slankemetoder jeg prøvde meg på, men det var selvføelgelig ingen av dem som ga resultat, for de var enten helt uten mening, eller jeg klarte ikke å holde meg til dem. Jeg var sjelden komfortabel i min egen kropp, men jeg trodde rett og slett ikke at en slank og veltrent kropp var oppnåelig for meg. Jeg var skapt til å være middelmådig, og hadde ikke potensialet til å få drømmekroppen. Men allikevel klarte jeg aldri å gi helt slipp på ønsket om å være i form, så sommeren 2010 gjorde jeg nok et forsøk på å begynne å trene. I løpet av sommeren ble jeg veldig flink til å jogge jevnlig, og da høsten kom meldte jeg meg inn i et treningsstudio for å vedlikeholde den gode vanen utover vinteren. På den tiden begynte jeg også å lese veldig mye på nettet -både om trening og kosthold, og jeg ble mer bevisst på hva maten jeg puttet i munnen vil gjøre med kroppen min. Jeg turte også litt etter litt å prøve ut styrkeapparatene, og det tok ikke lang tid før styrketrening var mye mer interessant enn mølla. Det var altså sånn hele livsstilsendringen startet for min del.I tiden etter, altså vinteren/våren 2011, var jeg veldig flink, men også veldig strikt med kostholdet. Jeg holdt meg til å spise så rent som mulig, og da hovedsaklig proteiner, bær og grønnsaker. Jeg holdt meg langt unna alt som inneholdt potet, ris, pasta, og andre karbohydratkilder. Jeg lå også veldig lavt på kaloriene. Som nybegynner hadde jeg alikevel god fremgang med styrketreningen, men jeg var ofte veldig slapp og sliten innen kvelden kom, og hadde lite energi til overs. Etterhvert innså jeg at det ikke nyttet å holde på sånn om jeg ville bli stor og sterk, så jeg pøste på med mer mat og karbohydrater, men fortsatt var jeg veldig nøye på å ha full kontroll på hva og hvor mye jeg spiste, og det var mye kalrotelling som foregikk oppi hodet mitt hele tiden.


Januar / April


Som jeg har skrevet om tidligere her på bloggen, tok jeg kontakt med personlig trener Gunnar Strand Jacobsen da jeg begynte å tenke på å stille i konkurranse. Jeg hadde overhodet ikke tenkt å stille med det første, men ville gjerne ha litt hjelp og rådgivning slik at jeg kunne jobbe for best mulig resulatater i tiden fremover. Han satte opp treningsprogrammer for meg, men også en kostholdsplan. Det å ha en ferdig plan å følge var for meg veldig befriende. Da spiste jeg det som stod på planen, uten å måtte tenke noe videre over det. Ikke noe mer telling av kalorier og næringsinnhold. I ettertid har vi redigert og tilpasset kostholdsplanen etter behov og resultater, og jeg har god fremgang og trives virkelig med livsstilen min nå. Jeg følger ikke planen slavisk, men bruker den som en pekepinn, og tar utgangspunkt i den. Jeg mener det er viktig å skille mellom en konkurransediett og "en sunn livsstil". Alt handler om å finne en balanse.


Juli / August


Så jeg vet hvor mange kalorier jeg får i meg om dagen, men jeg teller ikke. Jeg lager stort sett all mat fra bunnen av med gode råvarer, og unngår hel- og halvfabrikata. Sukker og hvetemel har jeg overhodet ikke lyst på lengre, for jeg vet at kroppen ikke har noen nytte av det, whatsoever. Jeg spiser masse proteiner, masse karbohydrater, og moderat med fett, og spiser ganske mange måltider jevnt fordelt utover dagen. Da har musklene nok med byggeklosser å vokse seg store og sterke på, og jeg har energi til lange skoledager, tunge treninger og andre akriviteter i hverdagen. Jeg påstår på ingen måte at dette er en fasit eller den mest gunstige måten å spise på, men det fungerer for meg. Alle er forskjellige og bør tilpasse kostholdet i forhold til hva som fungerer for sin kropp og sin hverdag.

 

Eksempel på hvordan en vanlig treningsdag kan se ut for meg:

06.00 Opp og hopp! 2-3g BCAA
07.00 Frokost: Egg, havregryn, eplejuice + tran, multivitamin, 4-5g kreatin og en kopp grønn te
08.05 Skole
09.30 Mm: Eple og en proteinshake
11.30 Lunsj: Fisk, ris/pasta/søtpotet, grønnsaker og grønn te
15.30 Før trening: 2-3g BCAA, proteinpulver, 1 banan, Jack3D
16.00 Trening!
17.00 Etter trening: Riskaker, rosiner, proteinshake, 4-5g kreatin
17.45 Middag: Karbonadedeig/kylling/biff, ris/pasta/søtpotet og grønnsaker (gjerne med tacosaus, mager kesam, mozzarella, sukkerfri ketchup etc.)
20.30 Kvelds:  Cottage cheese med bær + te
21.45 ZMA og tannpuss
22.00 Nattinatt!

Treningsfrie dager ser ganske like ut, men da kutter jeg litt ned på karbohydratene og bytter ut før- og etter treningsmåltidene med f.eks en skyr, litt nøtter, bær eller frukt. Jeg har med vilje utelatt å skrive noe om mengde her, ettersom det er veldig individuelt hvor mye man trenger, men jeg kan si så mye som at jeg ligger 2300+ kcal på treningsdager.

 Til slutt vil jeg få påpeke at det nytter ikke å jobbe IMOT kroppen, du må jobbe MED den. Du og kroppen din er et team, og om du er villig til å spille på lag med den er det utrolig hvilke resultater dere kan oppnå sammen. Kroppen trenger mat og energi for å fungere, og vi er skapt til å røre på oss. Sørg for å gi kroppen den næringen den trenger, og tren på et vis som er tilpasset dine mål. Da vil resulatene komme, uten at du trenger å kjempe imot sult og energimangel.

Spis, tren, hvil og vær lykkelig folkens!

 

14 kommentarer

Livet på Svalbard

01.sep.2011 kl.20:51

Tusen takk for et herlig innlegg! :D

TKG

01.sep.2011 kl.21:53

Herlig innlegg:)

frisksomenfisk

01.sep.2011 kl.23:24

Takk for dette innelgget. Tror jeg trenger meg en tur i tenkeboksen jeg. Kjenner meg igjen på flere punkter her ja:)

Mira

01.sep.2011 kl.23:37

Interessant lesning, takk! :)

lovelyliller.com - giveaway nå!

02.sep.2011 kl.01:00

kjempefint innlegg! så flott at du har kommet så langt som du har kommet! :D

Hege

02.sep.2011 kl.10:04

Fint innlegg! Jeg sliter med å få i meg nok mat. Synes det er vanskelig da jeg blir så utrooolig mett!

Fitnessnora

02.sep.2011 kl.14:46

Likte dette innlegget veldig god, no need for scrolling ;) God helg Andrea!

healthylicious

07.sep.2011 kl.08:57

Kan jeg spørre hvor det blir av fettkildene til måltidene dine? For meg ser det ut som det eneste du får inn er via egg til frokost og cottage cheese til kveldsmat. Er det meningen eller? Bare lurer av nyskjerrighet jeg, så hvis det stemmer lurer jeg også på grunnen(e) til at det er lagt opp slik :-)

Andrea

07.sep.2011 kl.09:52

healthylicious: Får i meg fett via egg og tran til frokost, i fisk (stekt i olje) til lunsj, i kjøtt til middag, og i cottage cheese til kvelds. Får stortsett i meg nok fett via kosten, og når jeg i tillegg supplerer med 1ss tran hver dag så blir det bra. :)

Sandra

10.sep.2011 kl.00:42

Ookei : ) Da forstår jeg! Men, et til spm: er det noen grunn til at du ikke spiser vanlig potet?

Ha en fin helg Andrea :)

Andrea

10.sep.2011 kl.09:02

Sandra: Potet ja.. Det går nok tilbake til den tiden da jeg var livredd for karbohydrater, da spesielt poteten siden den inneholder så mye stivelse. I dag ville jeg ikke hatt noen problemer med å spise potet, men da vi (jeg og coachen) satte opp kostholdsplanen min tok vi utgangspunkt i mat jeg likte og spiste til vanlig, og da ble vel potet rett og slett ikke nevnt. Så det er ingen spesiell grunn til det, bare gammel vane I guess. =P

Ha en fin helg du også! =)

Sandra

11.sep.2011 kl.08:44

Sånn ja, jeg ser den. Er selv ganske så redd for karbohydrater, og synes det er skummelt å skulle spise mengder av det.. Hvordan var et for det å starte med coach (matmessig mener jeg)?var det veldig stor forandring til dine kostvaner? Og, hvordan gjorde du det da du stsrtet - gikk du rett på, eller gradvis? Hvordan reagerte kroppen din da? (regner med det var en merkbar økning i kalorier også?).

Håper du svarer :) står selv i en situasjon med coach som er veldig vanskelig for meg..

Andrea

11.sep.2011 kl.09:06

Sandra: Skal vi se.. Jeg innså etterhvert utover våren at med det treningsnivået jeg lå på så var jeg nødt til å spise mer karbohydrater, og mer mat generelt i grunn. Spiste altfor lite i forhold til treningsmengden, og var veldig trøtt og sliten. Jeg leste mye på nettet og innså at man ikke legger på seg kilosvis med fett over natta selv om man spiser karbohydrater.Jeg begynte å spise mer, men jeg visste ikke hvor mye jeg egentlig trengte eller hvordan forholdet mellom de ulike næringstypene burde være, og det var en av grunnene til at jeg kontaktet coachen.

Da vi satte opp kostholdsplanen tok vi utgangspunkt i hva som var målene mine (øke i muskelmasse uten å legge på meg fett), og deretter stilte han spørsmål om hva jeg spiste til vanlig. Han tok utgangspunkt i de matvarene jeg nevnte, og la til litt her og der. Jeg var så lykkelig over å ha en konkret plan å følge, så jeg satte i gang med den med en gang. Som jeg har skrevet i innlegget var det veldig befriende å ha en slik plan som var satt opp av en kyndig person og som var tilpasset mine målsettinger å følge.

Håper det ga deg svar på det du lurte på. Ellers er det bare å spørre mer, evt sende meg en mail (marandy.rh@hotmail.com) med det du måtte lure på. Jeg svarer mer enn gjerne.=)

Sandra

12.sep.2011 kl.11:33

Sendte deg en mail nå :) Skulle bare si i fra.

Skriv en ny kommentar

hits